summery cherry tart

Miehen lempi hedelmä / marja (?) on kirsikka. Viime viikolla ostin ison korillisen kirsikoita pitkiä päiviä kuumassa toimistossa painavalle miehelleni. Muutaman päivän jälkeen kirsikat istuivat edelleen odottamassa syljäänsä, joten päätin leipoa jäljellä olevat kirsikat piirakkaan parempaan talteen. Pinterestissä löysin kuvan kakkumaisesta tortusta, jollasta olin ajatellut. Kuva johti minut italialaiseen Il Pasto Nudo -blogiin ja Una semplice torta di ciliegie, yksikertainen kirsikkatorttu reseptiin. Kouluranskaan ja ruokalistaitaliallani ohjeen tulkittuani ryhdyin hommiin (käänsin loput varmuuden vuoksi Google Translatessa). Lopputulos oli uskomattoman maukas ja mehevä torttu, ihana rommin häivähdys. Miehen mielipide: ‘Best ever.’

*****

My Husband’s favorite fruit / berry (?) is a cherry. Last week I bought a big box of cherries to bring some summer cheer to my hubby – he has been working long hours for the last couple of weeks.  After a few days we still had some cherries waiting to be had so I decided bake… something. A couple of minutes browsing on Pinterest I found a picture a delicious looking cherry tart which led me to an Italian blog, Il Pasto Nudo and to a simple cherry tart, Una semplice torta di ciliegie. With my school French and restaurant menu Italian I quickly translated the recipe (and just in case I put the recipe through Google Translate as well!). The end result was incredibly tasty, sweet and juicy tart with a lovely hint of rum. My Hubby’s opinion: “Best ever.”

Kirsikkatorttu 

  • 500 g kirsikoita, perkaamattomana
  • 100 g spelttijauhoja
  • 100 g vaaleanruskeaa sokeria ja ripaus kakkuvuokaan
  • 100 g mantelijauhetta – jauhoin mantelit kuorineen
  • 80 g voita ja 1rkl kakkuvuoan voiteluun
  • 2 kananmunaa
  • 2 rkl rommia
  • 1 tl leivinjauhetta
  • hypysellinen merisuolaa

Voitele 20 cm kakkuvuoka ja ripottele pohjalle hieman sokeria. Kuumenna uuni 180 ° C:een. Huuhtele kirsikat, avaa ne  terävällä veitsellä ja poista kivet. Minä käytin kirsikan kiven poistoon tarkoitettu pikkuvekotinta. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää manteli jauhot ja vatkaa sitten joukkoon huoneenlämpöiset munat yksi kerrallaan. Yhdistä jauhot, leivinjauhe ja suola ja lisää rommin kanssa taikinaan. Kaada taikina vuokaan. Asettele kirsikat kakun päälle ja työnnä ne kevyesti kakun sisään. Paista noin 45 min tai kunnes tikku pysyy ‘kuivana’. Tarjoile mascarponen tai kermavaahdon kanssa, ja nauti!

Cherry Tart

  • 500 g cherries ‘untreated’
  • 100 g spelt flour
  • 100 g light brown sugar plus a little more for the tin
  • 100 g ground almonds – I ground the almonds skin on
  • 80 g butter spin and a tablespoon for the tin
  • 2 eggs 
  • 2 tbls rum
  • 1 tps baking powder
  • pinch of sea ​​salt

First butter a 20 cm cake tin and then sprinkle it with a little sugar. Preheat the oven to 180 ° C. Rinse the cherries and removed he stones by cutting them open with a sharp knife. I used a cherry stoner. Put the room temperature butter in a bowl with the sugar and beat until white and fluffy. Add the ground almond and then the room temperature eggs one at a time. Mix until well combined. Sift the flour with the baking powder and salt and add in mixing at low speed until just combined. Finally add the rum. Pour into cake tin, arrange the cherries over the top by pushing the slightly into the dough.  Bake for approx. 45 min or until a skewer inserted come out lean. Cool and sever with mascarpone or cream.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s