rhubarb polenta cake

Edellisestä postauksesta kävi varmaankin ilmi ettei täällä juhlittu äitienpäivää. Britanniassa Mothering Sunday juhlitaan maaliskuun puolivälissä. Isänpäivä on ensikuussa, kesäkuun kolmas sunnuntai. Jouduin siis itse kakkuni sunnuntaikakkuni leipomaan😉

Neljä vuotta sitten toin matkalaukussa vanhempieni kasvimaalta lohkaistun raparperin taimen. Kuivassa kasvatuslaatikossa raparperi ei kukoista kuin mummon kompostissa, mutta muutaman oman varren sain kaupan varsien joukkoon. Kakun ohje on alunperin Nigella Lawsonin ‘How to Be a Domestic Goddess’ kirjasta. Bongasin ohjeen Babyccino Kids -blogista viime vuonna. Babyccinon sivuilla ollut resepti ei kuitenkaan eritellyt millaista polentaa kakkuun pitäisi käyttää, kaupassa sitä on tarjolla eri jauhatusasteissa. Marssin viime viikolla paikalliseen WH Smithiin asiaa selvittämään ja palasin kotiin Nigellan kirjan kanssa: kirja löytyi alepöydästä £9 hintalapulla. Ja se kakkuun tarvittava  polenta on sitä hienoksi jauhettua.

Raparperi-polentakakku

500g raparperia

300g hienosokeria

150g vehnäjauhoja

1 tl ruokasoodaa

1/4 tl suolaa

1 tl kanelia

155g polentaa

2 isoa munaa

1 tl vaniljaesanssia, vanilliinisokeria tai 1/2 vaniljatangon siemenet

125 g suolatonta voita

250g maustamatonta jogurttia tai piimää

 Pese ja kuivaa raparperi, ja leikkaa 1/2 cm paloiksi. Laita (lasi tai posliini) kulhoon ja peitä 100g:lla sokeria. Älä jätä raparperi yli 1/2 tunniksi jotta raparperi ei mehustu liikaa. Yhdistä kuivat aineet jauho, sooda, suola, kaneli ja polenta. Vaahdota loput sokerista ja voista. Vatkaa munat ja vanilja toisessa kulhossa ja lisää vähitellen voin ja sokerin joukkoon. Lisää kuivat ainekset ja jogurtti, sekoita vain riittävästi yhdistääksesi kaikki aineet. Lopuksi kääntele joukkoon raparperi ja kulhoon kertyneet raparperimehut. Kaada voideltuun 23cm irtopohjavuokaan ja paista 180°C uunissa noin tunnin ajan. Jos pinta tummuu liikaa, peitä kakku. Anna jäähtyä vuoassa ritilällä ennenkuin irroitat kakun vuoasta.

Four years ago I brought a piece of rhubarb plant taken from massive rhubarb bush in my parents garden back to London in my suitcase. Rhubarb is not thriving in my raised vegetable bed as well as in moist compost back at my parents, but every year I get at least a few of my own organic stalks. Last week I made a lovely rhubarb-polenta cake. The recipe is originally from Nigella Lawson’s book ‘How To Be a Domestic Goddess’ and I spotted it on the Babyccino Kids blog last year. 

Rhubarb Polenta Cake

500g rhubarb
300g caster sugar
150g plain flour
1 tsp bicarbonate of soda
1/4 tsp salt
1 tsp cinnamon
155g fine polenta
2 large eggs
1 tsp vanilla essence or seeds of 1/2 vanilla pod
125g unsalted butter
250g natural yoghurt, or buttermilk

Preheat oven to 180° C and gas mark 4. Wash and dry the rhubarb, and cut into 1/2 cm pieces. Put into a (glass or china) bowl and cover with 100g of the sugar, while you get on with rest of cake. (Don’t let rhubarb stand for more than 1/2 hour or sugar will make too much liquid seep out.) Mix the flour, soda, salt, cinnamon & polenta together. Beat the eggs with the vanilla in a measuring jug or bowl. In a large bowl, cream the rest of the sugar & butter, then gradually add the egg & vanilla mixture, beating while you do so. Add the dry ingredients and yogurt to the butter-sugar-egg mixture, mixing as little as necessary to combine. Fold in the rhubarb and any juices that accumulated in the bowl. Pour into the greased tin and put in preheated oven, and bake for approximately one hour or until the top is springy and a skewer comes out almost clean. You will probably need to cover the cake after 35-40 minutes. Let it cool in the tin on a wire rack before taking out of the cake tin. 

Nigella tarjoilee kakun muscat-mascarpone kermalla, me söimme kakun kermavaahdon kanssa. Nam! Nigella serves the cake with muscat-mascarpone cream. We had it with some whipped cream. Yum!

3 thoughts on “rhubarb polenta cake

    • Jekka says:

      Thank you! This cake is lovely and moist, think this is my second favourite rhubarb recipe ever… simple crumble being the all time favourite!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s