red velvet cupcakes. sort of.

Let's get started!

Aloitetaan! Muffinssipannu esiin ja uuni lämpiään.

Nearly forgot! The all important 'wear what' pictures. Jumpsuit: Wrap London, apron: Pentik, slippers: Ugs&Kisses. The reason why I don't leave our house wearing a jumpsuit on the pictures above. I'm tall (despite looking like a midget next to our high set ovens) and most jumpsuits, hmmm, ride up a bit.

Päivän asu kuvat miltei unohtui! Haalari: Wrap London, essu: Pentik, tohvelit: Ugs&Kisses. Selitys miksi en lähde talosta kokohaalarissa: edellissä kuvissa. Vaikka korkealle asennetut uunit ja normaalia korkeampi työtaso saavat minut näyttää matalalta, olen sen verran pitkä että haalari, hmm, ‘kuristavat’.

Right, these cupcake cases don't seem to fit the tin... I'll just ram them in and I'm sure it'll be fine.

Just. Nämä kuppikakkuvuoat eivät tunnu mahtuvan pannun loviin. On varmasti ok jos mä vaan tungen. Valmiiden kakkujen kanssa ne varmasti toimiin ihan ok.

Red Velvet Cupcakes. These should be nice. After all, the Hummingbird Bakery mainly sells cupcakes? Recipe online here, however I notice that on the online recipe the amounts for cocoa powder and red food colouring are only half of the qualities in the book.

Red Velvet Cupcakes. Valitsin Hummingbird Bakeryn reseptin koska kyseinen leipomo tunnetuin juuri cupcakeseistä. The Hummingbird Bakery Cookbook on saatavilla suomennettuna nimella Leivonnaisia herkkusuille. Englanninkielisenä resepti löytyy täältä. Huomasin kuitenkin, että netissä olevasta reseptissä kaakaojauheen ja punaisen elintarvikevärin määrä on puolet kirjan määristä.

Ingredients ready. Baking Tips from the Hummingbird Bakery Cookbook advice not to use 'scarlet' food colouring. Too late now... but at least I had the cocoa powder they do recommend.

Ainesosat valmiina. Hummingbird Bakeryn leivontavinkit eivät suosittele ‘scarlet’ punaista elintarvikeväriä. Hups. No nyt on myöhäistä… mutta onneksi kaakaojauhe oli oikeaa.

Kitchen Aid hard at work.

Kitchen Aid tekee raskaan työn.

About 2/3 full. Yes, this should be about right.

Vuoat ohjeiden mukaan täytetty 2/3.

20 min in the oven and looking good!

20 minuuttia uunissa ja nämähän näyttävät täydellisiltä.

20 min later... what is going on?!?

20 min myöhemmin… mitä ihmettä?!?

They are cooked through and taste fine, but why are they shrinking?

Kakut ovat kypsiä sisältä ja maistuvat herkullisilta, mutta miksi ne kutistuvat?

Maybe there is a reason why they have used a picture of empty paper cases on recipe page? I'm pretty sure there is a shrunken cupcake hiding under a huge pile of frosting.

Olisiko kutistuvat kakut syy miksi reseptiaukeamalla on kuva vain tyhjistä paperivuoista? Aivan varmasti toisen aukeaman kakkukuvassa on kutistunut kakku piilossa kuorrutuskasan alla.

So cream cheese frosting will sort things out then!

Kokeillaan! Kuorrutus tekee kakkusta varmasti paljon paremman näköiset.

Not bad...

Ehkä se tästä…

Maybe a few hundred and thousand will make it even better?

Nonparellit kaunistavat kakut vielä varmasti paremman näköiseksi?

Oh and a cupcake topper! That'll do. Nobody will notice there is hardly any cake there to eat. Cupcake topper: Your Printable Party on Etsy.

Vielä cupcake koriste päälle. Nyt kelpaa. Kukaan ei huomaa että kakkua ei ole nimeksikään! Koriste on itse printattu Etsystä ostetusta setistä.

Baking tips from the Hummingbird Bakery: if your outcomes don’t look exactly like the pictures in the book, don’t worry! These were professionally styled. As long as your goodies taste good and your friends and family enjoy them, then you’ve succeeded! 

Lopulta kävi niin, että ihminen jolle kakut oli tarkoitettu ei edes päässyt tänään käymään. Uusi yritys keskiviikkona!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s