lemon tart with rosemary crust

Jollen ole ennen julkisesti rakkauttani julistanut, teen sen nyt. Sydämeni sykkii Pinterestille! Klik-klik ja kuva, idea tai ‘tämä pitää muistaa’ on tallessa helposti jäsenneltävässä muodossa. Ei tuntemattomia, yksinäisiä kuvia seilaamassa koneen muistissa. Lätkin omiin tauluihin kuvia ilman sen suurempaa editointia – ihailen toki pinnersejä joiden taulut muodostavat harmonisen kokonaisuuden tarkkojen rajojen sisällä – minä haluan muistaa kaiken!

Pinterestissä tämäkin kaunokainen tuijotti minua yhtenä iltapäivänä. Kielen napsatessa klikkailin itseni kauniiseen ruokablogiin Happyolks (kasvispainotteinen reseptit muistuttavat yhden lempiravintoloistani, Ottolenghi, reseptejä)  Sitruuna-rosmariinipiirakkaa spelttijauhoista tehdyllä täysjyväpohjalla ja luonnonjogurttitäytteellä . Tein piirakan heti seuraavana viikonloppuna: helppoa, hyvää ja kesäistä!

I looove Pinterest – have I not mentioned that before? ;D Click-click and all your ideas are safe in one easy to manage place. No more lone photos sailing on the laptop memory without any knowledge where they came from..

It was on Pinterest where this beauty stared at me amongst the recent pins one afternoon. I clicked myself to a beautiful food blog Happyolks (their recipes remind me of one my favourite London restaurants, Ottolenghi) after a tongue clicking picture of their yogurty lemon tart with spelt rosemary crust. I tried the recipe the following weekend and it was as lovely, light and summery as I was hoping for. Original English recipe here, my metric conversion below. Enjoy!

Sitruuna-rosmariinipiirakka

  • 3.5 dl spelttijauhoja
  • 3 rkl ruokosokeria
  • 1 rkl tuoretta rosmariinia, hienonnettuna
  • ripaus suolaa
  • 60 g kylmää voita, kuutioituna
  • 1-2 rkl jäävettä
  • 2.5 dl maustamatonta kreikkalaistyylistä jogurttia
  • 1.2 dl sokeria
  • 2 munaa
  • 1.2 dl vastapuristettua sitruunamehua (käytin kolme ei-niin-isoa sitruunaa)
  • 1 tl sitruunan kuorta

Kuumenna uuni 180°C. Voitele noin 23 cm halkaisijan piirakkavuoka.

Laita jauhot, sokeri, rosmariini ja suola monitoimikoneen kulhoon ja sekoita pätkissä. Lisää voi ja sekoita kunnes taikina on murumaista. Lisätä jäävesi 1 rkl kerrallaan. Pyöräytä taikinaa pari kertaa ja testaa tarttuuko taikina sorminpainellessa yhteen. Jos ei ole, lisää teelusikallinen vettä. Jos taikina edelleen murenee, lisää vettä teelusikallinen kerrallaan kunnes murt pysyvät painettaessa yhdessä. Aloittaen vuoan keskeltä painele taikina tiukasti ja tasaisesti vuokaan. Pistele pohja haarukalla ja paista uunissa noin 15 minuutin ajan. Jäähdytä torttupohjaa ritilällä vähintään 5 minuuttia ennen täyttöä.

Pohjan paistuessa valmista täyte. Vatkaa jogurtti ja sokeri kulhossa. Lisää munat joukkoon yksi kerrallaan hyvin vatkaten. Lisää sitruunan mehu ja kuori, ja sekoita tasaiseksi. Kaada täyte esipaistettuun kuoreen ja paista uunissa 25-30 minuuttia tai kunnes keskus on asettunut ja tytisee vain hieman vuokaa ravistettaessa.

Anna piirakan jäähtyä täysin huoneenlämmössä. Ennen tarjoilua käytä torttu vähintään tunnin ajan viilentymässä jääkaapissa. Piirakan voi hyvin tehdä edellisenä päivänä ja säilyttää peitettynä jääkaapissa. Tarjoile halutessasi kermavaahdon kanssa. Nauti!

Lemon Tart with Rosemary Crust

  • 220 g spelt flour
  • 3 tbls cane sugar
  • 1tbls chopped fresh rosemary
  • pinch of salt 
  • 60 g cold butter, cubed
  • 1-2 tbs iced water
  • 250 mls plain Greek yogurt
  • 110g sugar
  • 2 eggs 
  • 120 mls freshly squeezed lemon juice
  • 1tbs lemon zest
Preheat the oven to 180˚C. Lightly butter a 9-inch/ 230mm pie dish  and set aside. 

Place the flour, sugar, rosemary, and salt in the bowl of a food processor and pulse a few times. Add the butter and pulse until little pea sized bits start to form. Add in the ice water, starting with just 1 tablespoon. Pulse a few more times, then check the dough to see if it holds together when pressed between your fingers. If not, add the 2nd tablespoon. The dough may still seem crumbly, but as long as it holds together when pressed it will be perfect. Put the dough into the prepared pie dish. Starting from the centre, work your way out to the sides by pressing the dough firmly into the pan. Pierce the bottom with a fork a few times and place in the oven to bake for about 15 minutes. Cool on a wire rack for at least 5 minutes before filling.

Meanwhile prepare the filling. Place the yogurt and sugar in a bowl and whisk until combined. Whisk in the eggs, one at a time, then add the lemon juice and zest. Whisk until smooth and evenly combined. Pour the filling into the crust and bake in the oven for 25-30 minutes or until the centre is set and only slightly jiggles when shaken.

Allow to cool completely then place in the fridge to chill for at least 1 hour before serving. Tart can be made the day before and kept covered and chilled in the fridge. 

About these ads

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 54 other followers

%d bloggers like this: